Кожна господиня має заповітну книжечку, у якій зберігаються найулюбленіші смаколики її родини. Сьогодні це може бути як традиційний блокнот, так і звичайний файл або папка на ноуті. Саме це є джерелом гордості та кулінарного натхнення для більшості жінок. На жаль, багато дійсно неперевершених рецептів незаслужено забуті й чекають слушної нагоди нагадати про себе.
Запрошуємо пригадати «гарячі хіти» української кулінарії (а можливо, і відкрити для себе щось новеньке). Більше рецептів із переліком продуктів до кожної страви та покроковими описами дій можна знайти на сторінці: https://lvivskirecipes.com.ua/recipes/ukrayinska/.
-
Пляцок з маком
Славнозвісний торт-маківник родом з Західної України, але відомий навіть за межами нашої держави. Це справжня горіхово-макова феєрія смаку, для приготування якої знадобиться небагато часу та кулінарного досвіду. Пляцок готується у дуже оригінальний спосіб — коржі на основі дріжджового тіста перемазуються начинкою і складаються один на одного. Потім ця багатошарова конструкція випікається у духовці. Попри таку незвичну технологію, досвідчені господині вважають маківник простою у приготуванні випічкою.
-
Пиріжки з двома начинками
Для першої начинки знадобиться цибуля-порей і куряче філе, зелена цибуля і твердий сир. Друга начинка (пісна) готується на основі смаженої цибулі та моркви, тушкованої капусти й грибів. Якщо є бажання базову рецептуру можна розширити улюбленими спеціями, духмяними травами та іншими продуктами (взяти кілька сортів м’яса або відварене філе та шинку, замінити білокачанну капусту на морську, експериментувати з сортами сиру тощо).
-
Пампушки з картопляного тіста
«Родзинкою» пампушок є те, що у борошно додається картопляне пюре і картопляний відвар. Завдяки цьому пампушки набувають чудового смаку і тануть у роті. Гостренька часникова поливка просочує гарячі булочки та має фантастичний аромат. Це непереборна гастрономічна спокуса, особливо у парі з тарілкою борщу. Серед відомих варіантів страви — пампушки з кунжутною посипкою або сирною скоринкою, з маком і навіть з подрібненими горіхами.
-
Львівські пончики
Рум’яні пончики приховують смачний секрет — начинку з вишні, що надає смаколику характерну кислинку. Для декору готових виробів використовується глазур, горішки та найрізноманітніші посипки: мак, кокосова стружка тощо. Святковою стравою вважаються пончики з начинкою з ружі (пелюстків троянди або шипшини, перетертих з цукром чи цукровою пудрою).
-
Сирні ватрушки
Одна з найпопулярніших випічок минулого століття сьогодні майже забута. Подарувати звичним ватрушкам оновлений смак допоможе додавання до сиру родзинок, цедри апельсина, цукатів, сушених чорниць або кураги. Оригінальний результат можна отримати при додаванні до сиру шматочків яблук, груш або інших фруктів з твердою текстурою. Мало кому відомо про «королівські ватрушки». Вони готуються у традиційний спосіб, але наприкінці випікання зверху викладається шар безе.