Суперечка про те, чого більше у вживанні в їжу яєць, користі чи шкоди, ведеться між вченими роками. В дискусії про те, скільки яєць можна їсти на тиждень, дієтологи часто займають діаметрально протилежні позиції. Про це повідомляє ВВС.
Крапку в цій суперечці спробували поставити американські вчені, чиє нове дослідження опубліковане в медичному журналі JAMA. Згідно з висновками фахівців, два-три яйця в тиждень – оптимальний для здоров’я варіант. В іншому випадку можуть бути завищений рівень холестерину, а це в свою чергу загрожує проблемами в роботі серцево-судинної системи.
Участь у дослідженні взяли 30 тисяч осіб. Висновки ґрунтуються на даних, які збирали 17 років.
В жовтку великого яйця міститься приблизно 185 міліграмів холестерину, а споживання 300 міліграмів на день підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на 17%. На 18% збільшується загроза передчасної смерті. Відповідно споживання 3-4 яєць у тиждень – підвищення ризику появи серцево-судинних захворювань на 6%, передчасної смерті – на 8%.
Ризик розвитку серцево-судинних захворювань і передчасної смерті зростає відразу на 27% і 34%, якщо в день з’їдати по два яйця.
Відзначається, що в дослідженні не робиться поправки на вік, фізичну активність, наявність високого артеріального тиску і наявність шкідливих звичок у випробовуваних.
За словами вчених, дані характеристики не скасовують того факту, що, чим більше людина з’їдає яєць, тим в більшій небезпеці.
“Наше дослідження показало, що якщо дві людини харчуються однаково, але з’їдають різну кількість яєць, то в того, хто з’їдає більше яєць, ризик заробити хворобу серця вище, ніж у того, хто з’їдає менше цього продукту”, – розповіла співавтор дослідження Норрина Аллен.
Раніше повідомлялося, що найпопулярнішою фотографією в історії Instagram став знімок курячого яйця, який лайкнули понад 25 млн користувачів.