Споконвіку на родючих чорноземах України ростуть плодові дерева, які дарують нам смачні фрукти: яблука, груші, сливи, вишні. Наразі сезон цих смачних і корисних плодів у самому розпалі, і ним варто сповна скористатись для оздоровлення свого організму. Ще з дитинства нам знайомі казки про «молодильне яблучко» і це справді так, адже цей фрукт, багатий безліччю вітамінів, органічних кислот, пектинів, дарує молодість і красу. Саме завдяки пектинам організм омолоджується, адже вони зменшують рівень холестерину у крові. Яблучний сік добре лікує подагру, атеросклероз, ревматизм. Його використовують для лікування атеросклерозу, хронічного ревматизму. Груші багаті на фолієву кислоту. Надзвичайно корисні при захворюванні нирок і атеросклерозу. Грушевий, яблучний джем добре смакує взимку з чашечкою запашного трав’яного чаю. Сливи містять велику кількість заліза, тому зміцнюють організм, підвищують рівень гемоглобіну. Але є застереження при їх вживанні у великій кількості. Не можна не згадати про користь овочів, які «родить» наша земля, наприклад про херсонські кавуни, що завозяться наразі в усі куточки України. Ця смачна ягода цього року, як повідомляють засоби масової інформації, майже не містить хімікатів і впевнено займає лідерські позиції на полицях супермаркетів. Але мало хто зараз звертає увагу на «заморський» фрукт, який доволі скромно «тулиться» біля високих гір кавунів, яблук, груш і слив. Це фініки калорійність і ціна яких висока, але оправдана величезним списком корисних речовин.
Фініки: користь
Батьківщиною цієї рослини вважається Близький Схід. Високо цінуються в ісламі – вони згадуються 29 разів в Корані. У раціоні арабів фініки були одним з основних продуктів. Розміром у невелику сливу, коричневий на колір плід має надзвичайні властивості: зміцнює здоров’я, продовжує життя, повноцінно замінює солодощі. У його складі 23 амінокислоти, основна із −«тріптофан», зупиняє процеси старіння, забезпечує нормальний психологічний стан і оптимальне функціонування головного мозку. Глютамінова кислота активно бореться із печією, селен знижує ризик захворювання на рак, інфаркт, укріплює імунну систему. Мають високий вміст міді, заліза, магнію, цинку, калію, кальцію, фтору.
В інтернеті можна прочитати різну інформацію щодо калорійності фініків. Одні пишуть, що це низькокалорійний продукт; інші відмічають їх високий рівень калорій. І ті, і інші мають рацію. Висока калорійність фініків обумовлена великим вмістом глюкози і фруктози( до 55%), але саме цей природний цукор обумовлює відновлення фізичних сил. В давнину вважалось, що властивість фініків вгамовувати голод забезпечує повноцінне харчування протягом кількох років. Але коли з’їсти, наприклад, один, два плоди, ви отримаєте тільки калорій 25. Тому при бажанні включати їх у свій раціон скористайтесь особистим помічником – калькулятором підрахунку калорій(перейдіть за посиланням сюди: https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/).
Ще позитивні якості фініків:
-
у період відновлення після хвороб служать хорошим тонізуючим засобом;
-
клітковина фрукту допомагає поліпшити стан мікрофлори кишківника;
-
сприяють синтезу гормону окситоцину у вагітних жінок. Він зміцнює стінки матки, поліпшує пологи, покращує вироблення грудного молока;
-
косметологічні креми і маски, виготовлені на основі фініків, покращують еластичність шкіри, чинять протизапальну, імуномоделюючу дію.
Шкода
Шкода від цього фрукту невелика і залежить в першу чергу від гастрономічної культури споживача. Звичайно, так, як і цукерки, у великій кількості з’їдений продукт може викликати порушення травлення, алергічні прояви. А от діабетикам він взагалі заборонений.