Фініки: чи корисні вони українцям

Споконвіку на родючих чорноземах України ростуть плодові дерева, які дарують нам смачні фрукти: яблука, груші, сливи, вишні. Наразі сезон цих смачних і корисних плодів у самому розпалі, і ним варто сповна скористатись для оздоровлення свого організму. Ще з дитинства нам знайомі казки про «молодильне яблучко» і це справді так, адже цей фрукт, багатий безліччю вітамінів, органічних кислот, пектинів, дарує молодість і красу. Саме завдяки пектинам організм омолоджується, адже вони зменшують рівень холестерину у крові. Яблучний сік добре лікує подагру, атеросклероз, ревматизм. Його використовують для лікування атеросклерозу, хронічного ревматизму. Груші багаті на фолієву кислоту. Надзвичайно корисні при захворюванні нирок і атеросклерозу. Грушевий, яблучний джем добре смакує взимку з чашечкою запашного трав’яного чаю. Сливи містять велику кількість заліза, тому зміцнюють організм, підвищують рівень гемоглобіну. Але є застереження при їх вживанні у великій кількості. Не можна не згадати про користь овочів, які «родить» наша земля, наприклад про херсонські кавуни, що завозяться наразі в усі куточки України. Ця смачна ягода цього року, як повідомляють засоби масової інформації, майже не містить хімікатів і впевнено займає лідерські позиції на полицях супермаркетів. Але мало хто зараз звертає увагу на «заморський» фрукт, який доволі скромно «тулиться» біля високих гір кавунів, яблук, груш і слив. Це фініки калорійність і ціна яких висока, але оправдана величезним списком корисних речовин.

Фініки: користь

Батьківщиною цієї рослини вважається Близький Схід. Високо цінуються в ісламі – вони згадуються 29 разів в Корані. У раціоні арабів фініки були одним з основних продуктів. Розміром у невелику сливу, коричневий на колір плід має надзвичайні властивості: зміцнює здоров’я, продовжує життя, повноцінно замінює солодощі. У його складі 23 амінокислоти, основна із −«тріптофан», зупиняє процеси старіння, забезпечує нормальний психологічний стан і оптимальне функціонування головного мозку. Глютамінова кислота активно бореться із печією, селен знижує ризик захворювання на рак, інфаркт, укріплює імунну систему. Мають високий вміст міді, заліза, магнію, цинку, калію, кальцію, фтору.

9eWw7Y203IkCxSOMzzXjccxu3XTyleTcDGHOegRf94rTljDz6pbiYxtTa93lXp7tnn4ZNBA6ueKmFKnVb0NrWGhdWdwNNC3dbxXAQs-34nvSoKj9srdyl0i1VJxoxCEtwVvHFsqK

В інтернеті можна прочитати різну інформацію щодо калорійності фініків. Одні пишуть, що це низькокалорійний продукт; інші відмічають їх високий рівень калорій. І ті, і інші мають рацію. Висока калорійність фініків обумовлена великим вмістом глюкози і фруктози( до 55%), але саме цей природний цукор обумовлює відновлення фізичних сил. В давнину вважалось, що властивість фініків вгамовувати голод забезпечує повноцінне харчування протягом кількох років. Але коли з’їсти, наприклад, один, два плоди, ви отримаєте тільки калорій 25. Тому при бажанні включати їх у свій раціон скористайтесь особистим помічником – калькулятором підрахунку калорій(перейдіть за посиланням сюди: https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/).

Ще позитивні якості фініків:

  • у період відновлення після хвороб служать хорошим тонізуючим засобом;

  • клітковина  фрукту допомагає поліпшити стан мікрофлори кишківника;

  • сприяють синтезу гормону окситоцину у вагітних жінок. Він зміцнює стінки матки, поліпшує пологи, покращує вироблення грудного молока;

  • косметологічні креми і маски, виготовлені на основі фініків, покращують еластичність шкіри, чинять протизапальну, імуномоделюючу дію.

Шкода

Шкода від цього фрукту невелика і залежить в першу чергу від гастрономічної культури споживача. Звичайно, так, як і цукерки, у великій кількості з’їдений продукт може викликати порушення травлення, алергічні прояви. А от діабетикам він взагалі заборонений. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.