Хліб як основна страва

Навіть у сучасному світі, де існує купа замінників хліба, а лікарі підкреслюють, що зловживати хлібобулочними виробами не варто, важко уявити трапезу без шматочка ароматної буханки. Якщо в азійських країнах надають перевагу рису, то в Америці, Європі та на Близькому Сході саме хліб є одним із основних продуктів харчування. Тож яким він буває та як його виготовляють?

Рецептура

Між звичним буханцем без додатків та, наприклад, варіантом з додаванням насіння, сухофруктів або сиру та бекону ціла рецептурна прірва. Хоча, безперечно, комусь набагато більше смакує традиційний.

Тож за рецептурою він буває:

  • простим — тобто, приготованим за класичним рецептом і без додатків;
  • поліпшеним — коли до тіста додають прянощі та інші інгредієнти.

Чи звертали ви увагу на хлібні етикетки чи цінники де зазначається: «хліб формовий» або «хліб подовий»? Різниця полягає в наступному:

  • формовий — це той, що випікається у спеціальній формі; вона може бути звичною, як от, наприклад, стандартна у вигляді цеглинки, або мати чудернацький малюнок;
  • подовий випікають без форми, викладаючи тісто прямо на деко.

З якого борошна готують хліб?

Прийшовши до магазину, ви можете обрати, яку саме випічку будете купувати — із пшеничного, житнього чи іншого борошна. Тож який обрати?

  1. Хліб із пшеничного борошна найрозповсюдженіший, можливо, саме його ви купуєте щодня на вечерю у найближчому магазині.
  2. Житній відрізняється коричнево-золотавим кольором. Його роблять як із обдирного, так і з обойного та просіяного борошна. Це вироби типу «Бородинський» від компанії «Цар Хліб». А ще житній хліб менш калорійний, ніж пшеничний.
  3. Хліби із житньо-пшеничного та пшенично-житнього борошна мають змішаний склад. На першому місці в складі таке ж саме борошно, як і в назві.

Також можуть додавати кукурудзяне борошно або борошно з ячменю та інших злакових. Але, як правило, це лише частина, основною масою залишається борошно пшеничне.

Технології приготування

Вони можуть бути різними, але є кілька основ:

  1. Опарна технологія. Опара використовується для приготування дріжджового тіста, у її складі вода, борошно, дріжджі. Опара може бродити від шести годин та може бути густою або рідкою.
  2. Безопарна технологія набагато швидша. Склад подібний, але тут використовуються швидкодіючі дріжджі.

Як зберігати випічку?

Буханець хліба чи навіть його половинку складно з’їсти під час одного прийому їжі. Тому хліб варто правильно зберігати:

  1. У пластмасових хлібницях вироби довше залишаться м’якими, але може з’явитись пліснява.
  2. У дерев’яній тарі, холодильнику або у папері хліб може підсихати.
  3. Нерозповсюдженим, але ідеальним варіантом для зберігання є керамічні хлібниці з отворами для повітря.

Хліб буває різним, його можна куштувати щодня, а можна з’їдати лише пару шматочків на тиждень. Він може бути різним за смаком та технологією приготування. Але хліб залишається і буде залишатись основою української культури.

«Источник: hlibinvest.com.ua»

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.