Кращі банки для автоклава: поради щодо вибору

Консервування — це універсальний спосіб виготовлення продуктів з подовженим терміном, які зберігають смакові та корисні властивості. Щоб процес пройшов вдало, потрібно вибрати якісний та безпечний автоклав у перевіреного виробника, який значно спрощує весь процес та економить час. Не менш важливо підібрати правильний посуд, який витримує температуру більше 100℃ та підвищений тиск, не виділяє шкідливих речовин при нагріванні, підходить для багаторазового використання. 

Розберемо, чому зриває кришки з банок в автоклаві і як цього уникнути, які ємності підходять для побутового автоклава, а також покрокову інструкцію з підготовки посуду перед стерилізацією. 

Розмаїття банок для автоклавування

Почнемо з того, що виробники, зокрема УкрПромТех, пропонують великий вибір побутових автоклавів з різною місткістю. Домашні стерилізатори вміщують банки різного об’єму:

  • півлітрові;
  • літрові;
  • дволітрові;
  • трилітрові.

Для консервування в автоклаві можна використовувати різні види скляної тари — банки під ключ з кришками СКО, ємності з євро-кришками. Також для консервування в автоклаві застосовуються реторт-пакети для окремих порцій, які зручно брати з собою.

Матеріали банок: скло чи метал?

AD_4nXdBzW7yxUhnR03JAfwhL909jDjoIlonVw9fQHIVVSJ5QVsC6WPtkrPa6ginmegKa_am0ne4K1uNKsQgeSdGGXFGdXlT8lFbo3BH9xPTOq2eW9j9WcGAC_d-8AsmG3W2Y-IQEzesd4AuNlcNEKQ9jJWB7aI?key=fgZ9LEa-Dd7mMoP6MJzNjA

Джерело: autoclav.com.ua

Найчастіше консерви закривають у скляні та металічні ємності. Скляна тара представлена великим різноманіттям виробів, які відрізняються за типом закриття кришки, формою та розміром. Переваги скляних банок для консервування в автоклаві:

  • легко піддаються стерилізації, витримують високі температури;
  • заготівлі в скляній тарі мають тривалий термін зберігання;
  • через прозорі стінки можна слідкувати за станом консервів;
  • доступні за ціною;
  • добре відмиваються та не псуються від контакту з різними харчовими продуктами;
  • можливе багаторазове використання.

Перед застосуванням потрібно оглянути ємності на наявність сколів та тріщин. Також важливо підібрати правильні кришки, які підходять для конкретного типу тари. Найбільш надійними вважаються банки з гвинтовими кришками, які легко закриваються та забезпечують хорошу герметизацію.

Металічні ємності також підходять для виготовлення консервів в автоклаві. В них зручно закривати тушкованку, кукурудзу, каші з м’ясом, рибні консерви та інші страви. Переваги металевої тари:

  • банки легкі;
  • герметичні, бо закриваються за допомогою спеціальної машинки;
  • підходять для різних продуктів;
  • зручно брати з собою;
  • стійкі до зовнішніх впливів, тому готові продукти мають тривалий термін зберігання. 

Мінуси — для закрутки потрібно додаткове обладнання, через непрозорі стінки ви не помітите сліди псування продукції.

Форми та розміри: що вибрати?

AD_4nXdyb1C3t5yW0M5e6L6pmN4wdZ0xVPJbH5nb6EJHg_4jgoqp2pUSXH7AzDshQIYRMkz1558wCAUZT_xlFnHr7tXNIewderVOwLc4GQzONrpfw6rnNUJAepw2xAkUABPgCIuTx_VfBYB1eZRcbXNo-SSQVEFb?key=fgZ9LEa-Dd7mMoP6MJzNjA

Джерело: autoclav.com.ua

В автоклави українського бренду UTEHO можна завантажувати всі види банок — від 0,5 до 3 літрів. Це можуть бути як стандартні скляні ємності, так і вироби більш опуклої чи витягнутої форми. Головне, щоб вони були без пошкоджень та щільно закриті кришками.

Різні моделі домашніх стерилізаторів розраховані на різну кількість банок, що залежить від їхньої місткості. Наприклад, автоклав на 8 банок по 0,5 літра також вміщує до 7 літрових бутлів, а автоклав на 24 банки також розрахований на 3 шт. дволітрових або 2 шт. трилітрових ємностей (моделі з розширеною горловиною). 

Максимальна кількість посуду для одночасної стерилізації також може змінюватись залежно від форми та місткості виробів. До резервуара можна завантажувати бутлі різного розміру — вони розміщуються на дні на спеціальній підставці, яка надається в комплекті. Ємності в автоклаві також можна виставити ярусами — підставка продається окремо та доступна для замовлення на сайті autoclav.com.ua. Запустити стерилізацію можна навіть з однією банкою — для цього води знадобиться менше і процес пройде швидше, ніж при повному завантаженні.

Підготовка банок до автоклавування: покрокове керівництво

Перед тим як увімкнути автоклав та виставити потрібний режим, потрібно підготувати посуд та інгредієнти. Правильна підготовка банок і кришок дозволяє уникнути розгерметизації та псування продуктів, що сюди входить:

  • Огляд банок на наявність тріщин, сколів та інших видів ушкоджень. Ємності з дефектами можуть вибухнути під час нагрівання.
  • Миття ємностей і кришок. Посуд повинен бути чистим перед завантаженням продуктів.
  • Наповнення банок. У тару потрібно помістити м’ясо, рибу, овочі або фрукти у сирому або напівготовому стані, як вказано в рецепті.
  • Герметичне закриття консервів. Краще використовувати ємності з гвинтовими кришками, також можна використовувати кришки СКО, якщо дотримуватися інструкції.

AD_4nXdRaVkKuGeg5aaGqZzvzEsgsQ69V8XsNTAUPSoKbKLwZenwy-5KkFNsHNkD9eYPBJ0Zii10NsJ7EWbl1wPANDeN1Hft3wQRnYswl0MfPFaaqVF_MP-kzSY7Y8kHJVNB_x0yp_MdbIbAZ_aaBycqQFI-UwMn?key=fgZ9LEa-Dd7mMoP6MJzNjA

Джерело: autoclav.com.ua

Важливо! Посуд не потрібно стерилізувати окремо, цей процес відбувається одночасно з термічною обробкою продуктів. Під час автоклавування знищуються всі шкідливі бактерії, а продукція зберігає корисні властивості. 

Дотримуйтесь режимів консервування для м’ясних, рибних страв, овочевих салатів, джемів, щоб отримати корисні консерви з тривалим терміном зберігання. Температурні режими та витримка вказані у збірнику рецептів, який надається разом з автоклавами UTEHO.

Часті помилки та як їх уникнути

Які помилки можуть призвести до псування консервів:

  • Використання невідповідної тари. Посуд для консервації повинен бути без пошкоджень та іржі, обирайте якісні кришки, щоб герметично закрити банки. 
  • Недостатня кількість води в резервуарі. В автоклавах UTEHO можна готувати на воді й на пару. В першому випадку потрібно повністю покрити банки водою вище на 2 см. В другому — заливаємо водою від дна на 8-10 см, а також потрібно доукомплектувати автоклав спеціальним паровим клапаном.
  • Перевантаження агрегата. Враховуйте місткість вашого автоклава, не заповнюйте бак водою під саму кришку.
  • Недотримання температурних режимів. Температура та витримка для м’яса, риби, каші, маринованих огірків та інших страв відрізняються, рекомендовані показники вписані в книгу рецептів.

Дотримуйтесь цих простих рекомендацій, а також правил експлуатації, що вказані в інструкції, щоб готувати в автоклаві смачні та корисні страви.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.