Лате — один із найулюбленіших кавових напоїв, популярний у всьому світі. Його нейтральний аромат і молочний післясмак роблять його актуальним дрінком упродовж усього дня, на основі лате створюються різні варіації із сиропами, домішками, кремами. Особливість у тому, що готувати лате можна й в домашніх умовах, не вдаючись до допомоги професійної кавомашини. Читайте два популярних варіанти лате з льодом, здатні підкреслити дружню атмосферу або романтичне побачення, які легко можна приготувати в домашніх умовах і відчувати себе справжнім баристою.
Класичний варіант лате з льодом
Лате з льодом — універсальний напій для будь-якої пори дня, особливо гарний він для спекотного півдня, коли потрібно прийти в тонус і освіжиться. Вибір інгредієнтів — стандартний, саме такий варіант напою вважають класичним. Для приготування візьміть:
- еспресо середньої міцності, 100 мл;
- молоко 3,2% жирності 150 мл;
- лід;
- цукор.
Процес приготування досить простий:
- Приготуйте еспресо звичним способом. Для рецепта краще підходять сорти зерен арабіки латиноамериканського походження з витонченим смаком і солодкими нотами. Ідеальний варіант — найсвітліший ступінь обсмаження, наприклад як у Blonde® Espresso Roast, яку використовують для лате з льодом від Starbucks. Саме цей варіант вважається традиційним.
- Високий прозорий стакан наповніть льодом, долийте гарячий еспресо.
- В окреме горня додайте молоко з цукром, перемішайте.
- Обережно наливайте підсолоджене молоко на лід в склянці з еспресо.
Карамельно-ванільний лате з льодом
Це — більш просунутий варіант рецепта, коли додатковою родзинкою до напою стає карамель і ванільний сироп. Якщо ви хочете здивувати свою кохану кулінарними здібностями й приготувати вишуканий кавовий напій у домашніх умовах — спробуйте, цей варіант — ідеальний для романтичного ранку.
Інгредієнти:
- 200 мл еспресо;
- 100 мл жирних вершків;
- цукор, ванільна есенція — по 1 ч.л.;
- 1 ст. л. карамельного соусу;
- лід;
- коричневий цукор 1 ч.л.
Рецепт лате з льодом:
- У мисці змішайте вершки, ванільну есенцію й цукровий пісок. Збийте до однорідності, має вийти густий крем. Можна використовувати вінчик або занурювальний блендер.
- Зваріть еспресо. Дайте трохи охолонути.
- У високій склянці змішайте коричневий цукор, каву і карамельний соус.
- Додайте лід на смак. Обережно доливайте густий ванільний соус і насолоджуйтеся романтичним ранком.