Вчений з Брайтонського університету у Великобританії Хал Сосабовскі розповів, які алкогольні напої швидше за все викликають сп’яніння, пише Daily Mail.
За словами фахівця, на ефект від вживання напою впливає вміст у ньому етанолу – його частка зазвичай становить від 5 до 40%. Найлегше сп’яніти, зазначив професор, від хересу і портвейну. В цих напоях високий вміст алкоголю (близько 20%) і вони вирізняються швидкою всмоктуваністю.
Вчений розповів, що вживання віскі та інших міцних напоїв також призводить до сильного сп’яніння. Однак через високий градус вони повільно всмоктуються кровоносною системою, так як пригнічують роботу клітин шлунка.
Швидко можна сп’яніти і від ігристих вин — газація підвищує всмоктуваність, тому відчути на собі дію алкоголю можна секунд за 30.
Сосабовскі також не рекомендує чергувати горілку з водою, бо це знижує відсоток етанолу удвічі (до 20%), що призводить до більш швидкого сп’яніння.
За словами експерта, з цієї ж причини не можна запивати легкий алкоголь міцним.