Не картати себе за їжу: як почати збалансовано харчуватись без шкоди для здоров’я

Культ краси міцно закріпився в свідомості суспільства. Мільйони компаній спеціалізуються на виробництві товарів для бьюті-сфери, які начебто мають чудодійний ефект і здатні з кожної людини зробити “ідеал”. Втім, краса — це поняття суб’єктивне, яке, на жаль, намагаються зробити шаблонним. Взяти хоча б масову культуру, за мірками якої вродлива людина — худа людина. Бажання досягнути ідеальних параметрів нерідко призводить до розладів харчової поведінки, особливо у підлітків.

Що таке розлади харчової поведінки?

Розлади харчової поведінки — це група розладів, які заважають людині мати здорове ставлення до їжі. Ці розлади можуть включати широкий спектр аномальних харчових звичок і можуть мати серйозний вплив на фізичне та психічне здоров`я.

Отже, це може бути як компульсивне переїдання, так і анорексія. Вилікувати подібні розлади надзвичайно складно, оскільки корінь проблеми лежить не тільки в фізичному здоров’ї, але й ментальному. І тут закономірність проста: допоки людина не налагодить своє ставлення до їжі, зійти з мертвої точки просто неможливо.

Що ж воно таке те “здорове ставлення до їжі”?

Здорове ставлення до їжі — це не про обмеження та поїдання виключно капусти з огірками. Це — про відсутність жорстких обмежень і сприйняття їжі не як потенційного ворога.

Часто люди трактують здорове харчування неправильно, оскільки ототожнюють його з дієтами. Адже дійсно, якщо я не їм солодке, фаст-фуд та масні страви, то мій організм буде в захваті, чи не так? У подібному підході до споживання криється основна проблема. Їжа — це ресурс, який допомагає людині існувати. Саме тому її потрібно сприймати виключно, як інструмент, а не давати керувати вашим життям.

Однак у сучасному суспільстві існує справжній культ дієт, який заважає жити повноцінно. Не їсти після шостої, нейтралізувати відчуття голоду стаканом води та “не налягати на солодке” — ці тези вже давно перетворились на загальноприйнятий перелік негласних правил, якого варто дотримуватись. Тож нерідко недотримання цих умовних “постулатів” може викликати відчуття провини за з’їдену їжу та стати першим кроком до виникнення розладу харчової поведінки.

Як не відчувати провину за їжу?

Насправді, не існує універсального методу, який допоможе кожному подолати цю проблему. Втім, є декілька кроків, завдяки яким можна спробувати налагодити стосунки з їжею.

  1. Спробуйте ідентифікувати причину, чому ви вдаєтеся до користування їжею як способу впоратися з чимось. Чи є це реакцією на стрес, нудьгу, тривожність або, можливо, на щось інше? Розуміння коренів цієї проблеми допоможе вам зрозуміти, коли і за яких умов ви схильні до такої поведінки.
  2. Не будьте категоричними стосовно вашого раціону. Вашому організму необхідні всі макроелементи для повноцінного функціонування (тобто і білки, і жири, і вуглеводи). Для того, щоб харчуватись збалансовано, можете скористатись Пірамідою здорового харчування або Гарвардською тарілкою. Щойно ваш організм усвідомить, що може споживати будь-яку їжу, відчуття голоду може притупитись, адже для нього не буде потенційної небезпеки.
  3. Слухайте сигнали свого організму. Вмійте вчасно вловити відчуття голоду та втамувати його. Під час прийому їжі важливо їсти розмірено, адже насичення приходить через 15 хвилин.
  4. Здорове харчування включає в себе здатність до модерації, тобто споживання їжі в розумних кількостях. Воно сприяє уникненню переїдання і збереженню здорової ваги. Для цього в нагоді вам стане Таблиця калорійності продуктів. Втім, не варто занадто концентруватись на калоріях, оскільки це може спричинити обмежувальну поведінку в їжі.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.