Після вживання полуниці можна заразитися гепатитом А, якщо полуницю збирали хворі люди. Про це заявила в.о. глави МОЗ Уляна Супрун в Facebook.
“Насправді полуниця небезпечна не тільки алергенами. Ягоди можуть бути джерелом паразитарних інфекцій і гепатиту А, якщо виросли на забруднених фекаліями полях або якщо їх збирали хворі гепатитом А люди. Тому ще раз: полуницю слід вирощувати з впровадженням сертифікованих засобів захисту та добрив, і завжди ретельно мити перед вживанням”, – написала Супрун.
За її словами, “поки немає доказів, що органічна полуниця значно краще вирощеної з використанням засобів захисту рослин і дозованого внесення комплексних добрив”.
“Навіть вони можуть містити залишки пестицидів, хоча і в меншій мірі. Сертифікована органічна продукція вирощена на городі – це різні речі, пам’ятайте про це”, — додала Супрун.
Як вважає глава Мінздоров’я, в полуниці багато вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів.
“У восьми ягодах вітаміну C більше, ніж в цілому апельсині зі шкіркою. При цьому зберігання в холодильнику не знижує кількість вітамінів. Полуниця містить вітамін К і фолієву кислоту. У полуниці багато калію і магнію – мікроелементів, яких багатьом не вистачає. Полуниця багата поруч глікозидів – біологічно активних сполук, так чи інакше сприяють молодості і відновленню”, – додала вона.
Глава Моз дала кілька порад, як не отруїтися полуницею.
Завжди мити ягоди. Це усуне збудників хвороб і зменшить кількість пестицидів. Для цього необхідно розвести у літрі води 10 г соди і на 10 хвилин замочити полуницю.
Коробку з полуницею, де кілька ягід зіпсувалися, купувати можна, але погані потрібно викинути. Зіпсовані ягоди – ознака того, що протигрибкові розчини, якими бризкали кущик фермери, сильно ослабли.
“Якщо ви бачите зіпсовані ягоди – знайте, що фунгіциди більше не діють, і така партія полуниці відносно безпечна. Тільки не забудьте помити полуницю і викинути всю зіпсовану. Людям з атопічним дерматитом і тим, хто вперше годує дитину полуницею, Можна приготувати ягідне пюре, прокип’ятити ласощі 10 хвилин або потримавши в мікрохвильовці. Вітамін С і біологічно активні сполуки за цей час повністю не зруйнуються. Навпаки, бланшування або обробка парою овочів і фруктів потрібна перед заморожуванням на зиму. Це зупиняє ферменти, які б руйнували вітаміни або антиоксиданти (аскорбиназу і полифенолоксидазу)”, – пояснила політик.
Полуниця іноді провокує висипання, але алергію не потрібно плутати з атопічним дерматитом. Супрун радить уникати продуктів, на які у вас алергія.
“А ось атопічний дерматит – це хронічне запальне висипання на шкірі, яке з’являється в дитинстві. Викликати атопічний дерматит можуть грибки, бактерії, сухе повітря, стрес або харчові продукти. У дітей молодше п’яти років таку реакцію часто викликають продукти, а у дорослих – повітря. Якщо у вас або родича атопічний дерматит, то ви в групі ризику. Варто не тільки перестати їсти ягоди, але і піти до лікаря. Він визначить, чи можна їсти полуницю, виявить подразники. Не варто відкладати контакт дітей з потенційно алергенними продуктами до 3 років. Насправді ранній контакт дітей з їжею знижує ризик алергії на неї”, – підкреслила Супрун.