Популярна харчова добавка може викликати рак

Популярна харчова добавка на основі наночастинок Е171 (діоксиду титану) може призвести до захворювань кишечника, в тому числі і до раку товстої кишки. До такого висновку прийшли вчені із Сіднейського університету та інших наукових організацій, повідомляє видання New Atlas.

У ході дослідження вчені визначили вплив діоксиду титану на кишечник мишей. Виявилося, що ця речовина не змінює видовий склад кишкових бактерій безпосередньо, при цьому впливає на активність певних генів, які відповідають за стан слизової оболонки. Також харчова добавка сприяє появі бактеріальних плівок, які викликають запальні і пухлинні захворювання.

При цьому вчені відзначають, що поки рано говорити про те, що між вживанням Е171 і конкретними патогенними процесами у людей є прямий зв’язок. Фахівці не виступають за заборону діоксиду титану, але говорять про необхідність подальших досліджень.

Е171 використовується в харчовій промисловості в якості білого барвника-відбілювача. Харчова добавка часто застосовується при виробництві майонезу, молока, жувальних гумок, рибних консервів, хлібобулочних виробів та інших продуктів.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.