Коронавірус SARS-CoV-2, який з’явився в китайському місті Ухань і викликав пандемію COVID-19, є продуктом природної еволюції, а не створеним в лабораторії патогеном. Про це пише в журналі Nature міжнародна група дослідників на чолі з доцентом кафедри імунології та мікробіології в Scripps Research Крістіаном Андерсеном.
Вченими було проаналізовано кодуючі білкові шипи на поверхні вірусу, які він використовує для захоплення і проникнення в клітини людини і тварин. Фахівці вивчили рецептор-зв’язуючий домен (RBD) – “захватний гачок”, і “молекулярний ніж”, який дозволяє вірусу зламувати стінку клітини і впроваджуватися в неї.
Результати дослідження показали, що RBD-частина SARS-CoV-2 еволюціонувала, щоб ефективно зв’язуватися з рецептором ACE2 на клітинах людини. Висока ефективність шипа для захоплення клітин свідчить про те, що новий вірус не є продуктом генної інженерії. Про це також свідчить і те, що каркас SARS-CoV-2 істотно відрізняється від такого вже відомих коронавірусів і в основному нагадує споріднені віруси у летючих мишей і панголінів.
Як повідомлялося раніше, вчені розповіли, чому коронавірус перемогти складніше, ніж його попередника.