У перехворілих коронавірусом людей зменшилася кількість сірої речовини в ділянках мозку, які відповідають за розпізнавання запахів і смаків. До відповідного висновку прийшли британські вчені з Оксфордського університету та Імперського коледжу Лондона.
Вчені відібрали дані про 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до пандемії. З них 394 перехворіли-19, більшість мали легкі або помірні симптоми і лише 15 потребували госпіталізації. Згодом респонденти повторно пройшли сканування головного мозку.
В ході порівняння отриманих даних було з’ясовано, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, помітно зменшилася кількість сірої речовини в лівій парагіппокампальній звивині, лівій орбітофронтальній корі і лівій островковій корі – саме ці ділянки відповідають за розпізнавання смаків і запахів.
Вчені також звертають увагу на те, що зменшення цих ділянок може в довгостроковій перспективі збільшити ризик виникнення деменції.
- США пригрозили Китаю “ізоляцією”, якщо влада не допоможе розслідувати Походження коронавірусу.