У китайському ресторані 9 осіб могли заразитися коронавірусом через працюючий кондиціонер. Про це йдеться в роботі вчених з Гуанчжоу, яку вони опублікували в журналі Emerging Infecious Diseases Journal.
Вчені склали діаграму і показали, як один заражений коронавірусом може поширити інфекцію на десяток людей в закритому приміщенні. Інфікований (на схемі А1) приїхав з міста Ухань разом з А2 і А3 23 січня. А1 відчув симптоми у день візиту в ресторан — 24 січня.
До 5 лютого 9 інших відвідувачів ресторану (чотири члена сім’ї, А, три члена сім’ї і два члена сім’ї З) також виявилися заражені коронавірусом – їх тести дали позитивний результат. Слід зазначити, що всі ці люди сиділи за сусідніми столиками в той вечір.
Вчені звертають увагу на те, що поширення вірусу в ресторані посприяла система кондиціонування. Зокрема, потік повітря міг перенести частинки вірусу від столу C до столу А, потім до столу B і назад до столу С. Фахівці також нагадують, що частинки COVID-19 можуть надовго затримуватися в повітрі і перелітати на невеликі відстані.
Як повідомлялося раніше, патологоанатоми провели розтин тіл померлих від коронавірусу і зробили ряд важливих відкриттів.