Вчені встановили, що солодкі напої можуть викликати рідкісну хворобу та збільшують ймовірність смерті

Вчені встановили можливий зв’язок вживання безалкогольних напоїв з передчасною смертю та хворобою Паркінсона. У дослідженні взяли участь 451,7 тис. осіб, за здоров’ям яких спостерігали протягом 16 років.

Дослідники порівнювали здоров’я людей, які п’ють безалкогольні напої по дві і більше склянки на день з тими, хто випивав менше однієї склянки на місяць.

Зазначається, що в середньому люди, які вживають багато газованої води та інших безалкогольних напоїв, були молодші, частіше виявлялися курцями, мали більше фізичної активності. Представники цієї групи мали підвищену смертність від різних причин. Причому не важливо, чи пили вони напої з цукром, чи з підсолоджувачами.

Так підвищений ризик померти від захворювання серцево-судинної системи пов’язаний з частим вживанням напоїв з цукрозамінниками. А смерть від проблем травної системи частіше спостерігалася у любителів напоїв з цукром.

Вчені не знайшли зв’язку між газованою водою та онкологічними хворобами.

Вперше було виявлено зв’язок з підвищеним ризику померти від хвороби Паркінсона, хоча з хворобою Альцгеймера така залежність не виявлена.

Дослідники зазначають, що мова йде лише про кореляції, тобто статистичну залежність.

«У нас немає домінантної гіпотези про взаємозв’язки, які ми спостерігали. Можливо, цей результат є помилковим. В даний час необхідні додаткові епідеміологічні та експериментальні дослідження для подальшого вивчення цієї асоціації», – сказав автор дослідження доктор Нейл Мерфі.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.