Вчені з’ясували, що вітамін D не знижує ризик зараження коронавірусом

Група вчених з Канади, Японії, Ізраїлю, Італії та Великобританії спростувала інформацію про те, що вітамін D нібито впливає на ризик зараження коронавірусом. Результати дослідження опубліковані в журналі PLOS Medicine.

Біологи провели масштабне генетичне дослідження, яке не підтвердило взаємозв’язку між рівнем вітаміну D і сприйнятливістю до COVID-19, незважаючи на те, що за останній рік деякі фахівці про неї говорили. Раніше вчені наводили суперечливі аргументи на користь своєї думки.

Зазначається, що більшість досліджень з цього питання важко інтерпретувати через те, що їх результати не скориговані з багатьма загальними змінними. Зокрема, фактори ризику розвитку важкої форми коронавірусу також спостерігаються у людей з низьким рівнем вітаміну D.

Автори даного дослідження використовували метод менделівської рандомізації і розглянули ДНК 4134 людей з коронавірусом і 1 284 876 людей без нього. Дослідження не виявило взаємозв’язку між генетично прогнозованим рівнем вітаміну D і ризиком захворіти COVID-19.

Також у інфікованих людей рівень вітаміну D не впливав на тяжкість перебігу хвороби або ризик госпіталізації. Однак вчені акцентували, що висновки не відносяться до людей із дефіцитом вітаміну, яким необхідно приймати вітамінізовані добавки під час пандемії.

  • У В’єтнамі з’явився дуже небезпечний гібридний варіант коронавірусу.
  • Американський вчений попередив про можливу появу вірусів COVID-26 і COVID-32.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.