Більшість українців вважають, що мінеральна вода – це джерело корисних мікроелементів. Проте вживання цієї рідини не завжди приносить користь. Журналістка проєкту «Таємний агент» (Новий канал) Христина Пасічник дізнавалася, у яких випадках така вода може стати причиною розвитку різних захворювань.
“Звичайну столову мінеральну воду можна вживати в необмеженій кількості всім без винятку, – розповіла агентка. – Вода із слабкою мінералізацією і з невеликим вмістом солі”.
За словами журналістки, рідина, в якій концентрація солей більше 12 одиниць – підходить не кожному. Її застосовують виключно в лікувальних цілях і після призначення медичного працівника.
“Лікувальну мінеральну воду застосовують при захворюваннях кишечника. Але при надмірному її споживанні можна отримати перевищену кількість кальцію в крові”, – пояснила журналістка.
У цьому випадку порушується процес згортання крові, як наслідок, виникають інфаркти.

Також потрібно враховувати зміст рН. У нейтральній мінералці рівень рН дорівнює 7 молям на літр. Показники, які перевищують цю цифру, свідчать про те, що вода має лужну природу.
“Такі лужні води вживаються при підвищеній кислотності”, – зазначила агентка.
На жаль, багато фірм-виробників не вказують усієї необхідної інформації про воду на етикетці. Тому при виборі рідини надавайте перевагу перевіреному виробнику. На етикетці має бути зазначено місцезнаходження свердловини чи джерела з якого розлита ця вода. Глибина свердловини, хімічний склад та мінералізація, а також якою є вода: газована чи негазована. Етикетка має містити повну назву виробника та його адресу, назву нормативного документа, який визначає норми щодо якості води. Кожна вода на етикетці має мати дату виготовлення та термін зберігання.
Вмикайте щопонеділка о 15:30 програму «Таємний агент» на Новому каналі.