Вегетаріанство: як правильно перейти на специфічне харчування

Вегетаріанством вважається тип харчування, коли з раціону вилучені чи значно обмежені продукти тваринного походження. Сучасний асортимент продуктів рослинного походження та можливості його приготування, переробки дозволяють отримати велику кількість страв, які будуть і корисними, і поживними. Ті, хто вже давно надають перевагу такому типу харчування, навчились готувати смачні рослинні ковбаски та консервацію, натуральні солодощі та снеки, смачні горіхові пасти. До того ж, є спеціальні магазини, де пропонують якісну натуральну продукцію для вегетаріанців. Одним з кращих та перевірених багатьма покупцями є « Пан-і-Веган».

Переваги та нюанси вегетаріанства

Принципи сучасного не строгого вегетаріанства вітаються навіть дієтологами, оскільки такий принцип харчування має свої переваги.

  • За рахунок того, що в рослинній їжі менше калорій та жирів, раціон підходить для тих, хто бажає схуднути. Навіть якщо вживати таку їжу у великих об’ємах, вона одночасно дає відчуття насичення, але при цьому зайвих кілограм можна не боятися.
  • Страви з рослинної продукції можуть бути максимально різноманітними. Одним з найпопулярніших продуктів в цьому сегменті є вегетаріанський фарш.
  • Рослинна клітковина, як основа вегетаріанського раціону, позитивно впливає на роботу ШКТ, стимулюючи перистальтику.
  • Позитивно впливає на формування мікрофлори кишечника, активніше виводить з організму шлаки та токсини, покращуючи роботу захисних сил організму. До того ж, в овочах міститься велика кількість фітонцидів – елементів, які не дозволяють поширюватися та розмножуватися шкідливим мікроорганізмам.
  • На думку багатьох дієтологів та прихильників вегетаріанського способу життя, такий тип харчування – своєрідна профілактика проти діабету, серцево-судинних хвороб та підвищеного тиску, атеросклерозу.
  • Приготування рослинної їжі не вимагає багато солі, яка в надмірній кількості шкідлива для людини.
  • Серед вегетаріанців є довгожителі, оскільки в овочевій продукції багато корисних вітамінів та мінералів, вуглеводів, які необхідні організму.

Вирішивши перейти на вегетаріанське харчування, варто враховувати й нюанси такого раціону. Так, потрібно врахувати, що споживання виключно продуктів рослинного походження не дозволяє сформувати якісний та збалансований раціон харчування, який буде насичений  всіма необхідними мікроелементами. Недостатня кількість амінокислот, які містяться в продукції тваринного походження, може спричинити погіршення зору та низьку концентрацію уваги. Виключно рослинна їжа не може покрити всю необхідну фізіологічну норму білка. Відмова від продуктів тваринного походження через перенавантаження роботи ШКТ може стати причиною хронічних захворювань. Варто врахувати й те, що білок з продуктів тваринного походження засвоюється значно краще (на 97-97%), в той час, як з рослинної їжі – в середньому на 50-70%.

У більшості строгих прихильників вегетаріанства через 6 років такого харчування (особливо, якщо воно не збалансоване) помітно знижується робота імунної системи. Вегетаріанство не рекомендоване дітям шкільного віку. Такий спосіб харчування може стати корисним, якщо правильно та вчасно збалансувати споживання всіх видів продуктів.

Вегетаріанці-початківці: що повинні врахувати

Популярність вегетаріанського режиму харчування набирає оберти в сучасному світі. Щоб новий раціон був корисним та безпечним для здоров’я, ті, хто тільки вирішили його дотримуватися, повинні врахувати кілька важливих порад.

  • Вегетаріанство – це не тільки специфічне харчування, але й здоровий спосіб життя.
  • Не кращим варіантом буде постійна компенсація калорійної тваринної їжі рослинною (наприклад, горіхами чи бобовими).
  • Час від часу приймати полівітамінні комплекси (особливу увагу звертати на вітаміни D, B12).
  • Переконатись, що в раціоні достатньо продуктів, багатих на залізо та кальцій, білок – для цього обов’язково мати в раціоні гриби, горіхи та бобові, гречку, свіжі соки, овочі зеленого кольору.
  • Прийоми їжі повинні бути частими, але при цьому порції невеликими (оскільки процес перетравлювання рослинної їжі повільний).
  • Щоб зберегти максимум корисних вітамінів та мінералів в продуктах, готувати страви краще перед безпосереднім вживанням. Рекомендовано мінімізувати термічну обробку продуктів.

Щоб вегетаріанство дійсно принесло користь для здоров’я, врахувати головну рекомендацію – якість продуктів, які використовуються та їх різноманітність.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.